Logo
Ul. Leona Dobrotinška 9,
         3230 Šentjur
041 788 166
v.drapic@gmail.com
Badge
Taekwondo je korejska borilna veščina, ki vsebuje različne gibe telesa rok nog povezane s potjo misli v eno celoto. Ta borilna veščina je bila ustanovljena leta 1955 in njen idejni ustanovitelj je General Choi Hong Hi. Takrat se je ta borilna veščina imenovala Tae Soo Do, kasneje je bila preimenovana v TAEKWONDO. Taekwondo je ustanovil general Choi Hong Hi mojster deseti dan rojen davnega leta 1918 umrl pa 2002. Taekwon-do je v osnovi način neoborožene borbe, ki vključuje spretno uporabo tehnik udarcev z roko in nogo ter nožnih in ročnih blokad, kombinacija udarcev ter spretnega izmikanja nasprotnikom. Velik poudarek je na nožnih tehnikah. Treniranje Taekwondo-ja pa ne pomeni samo razvijanje telesne moči in spretnosti, temveč poudarja razvoj psihičnih lastnosti, kot so zbranost, vstrajnost, osredotočenost. Čez zgodovino tega športa so se razvila moralna načela, etika in bonton, ki predstavljajo neločljivi del te plemenite borilne veščine. Značilnosti za katere se učenci taekwondo-ja morajo prizadevati so; poštenost, vztrajnost, samokontrola, neupogljiv duh in vljudnost
Beseda TAE-KWON-DO pomeni
TAE - udarec z nogo
KWON - udarec z roko
DO - umetnost ali način življenja
Namenjena je za vse generacije tako od najmlajših do najstarejših. Vsak, ki bo spoznal taekwondo se bo našel zato, ker je sestavljen iz različnih disciplin. Namenjen je vsem tako tekmovalcem, rekreativcem ter vrhunskim športnikom. Pri vadbi taekwondo-ja se izboljšuje motorika, koordinacija moči in hitrost. Krepijo se značaj, vrednote, kot so vljudnost, poštenje in vztrajnost ter samodisciplina, ki so pri razvoju osebnosti zelo pomembni dejavniki. Učenec Taekwon-do-ja poskuša z napornim fizičnim treningom izboljšati svoje psihofizične in duševne sposobnosti, ki nam veliko pripomorejo v življenju tudi izven telovadnice. Ob tem je moderni taekwondo skozi leta razvoja postal eleganten in dinamičen šport, nazadnje tudi olimpijska disciplina.

Razdeljen je v dve verzije ITF (INTERNATIONAL TAEKWON DO FEDERATION) ter WTF (WORD TAEKWON DO FEDERATION)
STOPNJE pasov v Taekwon-doju

V Taekwon-doju poznamo 10 barvastih pasov, ki so razdeljeni po spodaj navedenem vrstnem redu.To so barve pasov, ki simbolizirajo pomen vsakega pasu ter so označeni z oznako števila ter KUP. Poznamo 10 šolskih stopenj z oznako KUP ter 9 črnih pasov z rimsko oznako od I do IX.

Vsaka barva pasu simbolizira nek pomen:
10 kup - bel pas, prva stopnja začetk, simbolizira neizkušenost, nedolžnost in čistost
9 kup - beli pas z rumenim žarkom odmaken 5 cm od roba - vmesna faza
8 kup - rumeni pas, simbolizira zemljo, iz katere kali setev semena preoblikovanju obrata lansiranje prve poganjke
7 kup - rumeni pas z zelenim žarkom - vmesna faza
6 kup -zeleni pas simbolizira vse večji obrat, ki kalijo in rastejo višje in višje vedno bolj močnejša in bolj zrela - kot rastlina začne razvijati takšne spretnosti in spretni Taekwon-do so dobili večji
5 kup - zeleni pas z modrim žarkom - vmesna faza
4 kup - modri pas, simbolizira nebo in naraščajočo proti njemu rastlino, saj raste več in več znanja, ki opravljajo poklic
3 kup - moder pas z rdečim žarkom - vmesna faza
2 kup - rdeča črta simbolizira kri, nevarnost ali opozorilo, oba nasprotnika, ki niso sprejeti boj, in opozorilo o spretni, da ne precenjujejo svojih sposobnosti in ga spomnil načela samokontrole. Poklic spretnosti so zelo visok
1 kup - rdeč pas s črnim žarkom - vmesna faza
TEKMOVANJE - Taekwon-do je sestavljen iz petih delov

FORMA – (tul)
SPARING-športna borba (matsogi)
SAMOOBRAMBA (hosinsool)
SPECIALNA TEHNIKA- posebne tehnike razbijanja v višino več kot 250cm (dalyon)
TEST MOČI-posebne tehnike razbijanja več plastičnih desk debelih 2cm (wirok)

OBVEZNA OPREMA - za tekmovanje

FORME (tul) – Taekwon-do dobok ter predpisani pas
SPARING (matsogi) – Taekwon-do dobok ter predpisani pas, predpisana zaščitna čelada, predpisani ščitnik za zobe, predpisane rokavice, predpisani ščitnik za genitalije, predpisana zaščita za stopala (Šlape).
SAMOOBRAMBA (hosinsool) – Taekwon-do dobok ter predpisani pas
SPECIALNA TEHNIKA – Taekwon-do dobok ter predpisani pas
TEST MOČI – Taekwon-do dobok ter predpisani pas.

Vsa pravila način izvedbe kategorije vseh petih elementov tekmovanja so točno določena v tekmovalnih pravilih ITF.
ZGODOVINA

Kraljestvo Koguryo

Koguryo je bil ustanovljen 37 p.n.št. v Južni Mandžuriji (Severna Koreja). V Tunsko sta bili odkriti dve grobnici: Muyong-Chong in Kakjo-Chong. Stene grobnice Kakjo-Chong kažejo rokoborbo dveh mož. Strop grobnice Muyong-Chong kaže podobo dveh mož, ki se borita. Najbolj znan sistem borb takrat je bil Sun Bae. Za borbe so bili izbrani le najboljši možje, veliki bojevniki, imenovani Sun Bae. V kraljestvu Koguryo je bila politična oblast organizirana po zaslužnem sistemu. Najboljšim borcem so tako pripadale najboljše politične pozicije.
V ta namen so organizirali festivale z lokostrelstvom, ples s sabljami, znani so bili tudi boji med dvema bojevnikoma, ki sta predrla led na reki ali jezeru ter se borila pod vodo. Med vsemi bojevniki Sun Bae so izbrali najbolj vešče in najmočnejše bojevnike, ki so jih poimenovali Mojster.
Kraljestvo Silla

Silla je bila vojaško, izobraževalno in socialno organizirana v sistem, ki so ga imenovali: Hwa Rang Do. Hwa Rang Do je prvi uvedel kralj Jin Heung. Hwa Rang Do je striktno sledil načelom:
- stroga lojalnost državi,
- spoštovanje in uboganje svojih staršev,
- pogum v boju,
- upoštevanje previdnosti pri uporabi nasilja in jemanju življenja.

Hwa Rang Do so se lahko pridružili le mladostniki iz plemenitih družin.
Dinastija Koryo

Dokumentirano je, da so se v obdobju dinastije Koryo na festivalih spodbujale fizične aktivnosti in, da je kralj Chung Hae zahteval od svojih vojakov, da trenirajo Soo Bak(starodavna oblika taekwondoja). Kralj sam je spremljal treninge in za najvišje pozicije v državi izbiral le najboljše bojevnike. V povzetku iz dinastij Koguryo, Koryo in Silla, je očitno, da je "Soo Bak" postal zelo priljubljen, prav tako pa se je izpilila in izboljšala sama taekwondo tehnika.
Moderna doba taekwondoja

Kralj Soonjong je bil zadnji kralj dinastije Yi. Dinastija Yi se je končala z japonsko okupacijo Koreje leta 1909. Leta 1910 so Japonci pričeli vladati Koreji z kolonialno vlado, sestavljeno iz generalov. Nova vlada je prepovedala vsakršno korejsko kulturno aktivnost, prepovedano je bilo govoriti korejsko, prav tako so Japonci želeli popolnoma spremeniti identiteto Korejcev tudi tako, da so spremenili njihove priimke. Prepovedano je bilo trenirati korejske borilne veščine, vsiljevali pa so trening karateja.

Šele leta 1945, ko je Koreja ponovno pridobila neodvisnost se je vse vrnilo v običajne tire in s tem tudi trening taekwondoja. Mojstri so začeli težiti k očiščenju taekwondoja, se pravi izvzeti je bilo potrebno vso karatejsko tehniko. Taekwondo je postala priznana olimpijska borilna veščina s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja (IOC) leta 1980.

GLAVNI SPONZOR


AHAC-logo
Ostali sponzorji
sentjur_sponzorji
optima_sponzorji
Donatorji

Pokrovitelji